Zala György


Prejsť na obsah

 

György Zala (Mayer)

 

György Zala se je kot György Mayer rodil 16. aprila 1858 v Lendavi, ki je v tem času pripadala županiji Zala, v meščanski obrtniško-trgovski družini. Družina Mayer se je verjetno preselila v te kraje v 18. stoletju. Zalov oče je imel tovarno porcelana v Pápi. Mladi György je kmalu izgubil starše. O letih, ki jih je družina preživela v Lendavi, vemo le malo. Umetniki so tudi v tistem času radi uporabljali umetniška imena, in tako je umetnik zaprosil za priimek Zala, po županiji, od koder je prihajal. Popolni razcvet umetniškega ustvarjanja Györgya Zale se zgodi konec prejšnjega stoletja. To je najbolj zanimiv in najbogatejši čas madžarske kulturne zgodovine.
György Zala se je s svojo nadarjenostjo, vztrajnostjo in znanjem prebil do višin velikanov, kot sta Alajos Strobl in János Fadrusz. Njegova življenjska pot je bila bogata z uspehi, priznanji, bleščečimi vzponi, a tudi težka, naporna in polna silovitih napadov, bridkih žalitev in trpljenja.
Konec 19. stoletja je bil čas tisoče obletnice naselitve Madžarov v Karpatskem bazenu. Narodni ponos se je spet prebujal, raziskovanje preteklosti in kult izvora sta Zali namenila pomembno nalogo: v monumentalnih bronastih in kamnitih kipih naj bi ovekovečil podobe velikih prednikov in pomembnih sodobnikov. Zaupali so mu izdelavo spomenika Aradskih mučenikov in kipa kraljice Elizabete. Leta 1884 so na münchenski akademiji nagradili njegov kip Marija in Magdalena.
1894 so mu poverili izdelavo enega največjih, najpomembnejših del v njegovem življenju, delo, ki je po svojih merah edinstven spomenik ob tisoči obletnici naselitve Madžarov. Po umetnikovih nešteto uspehih in ponižanjih je spomenik bil dokončno odkrit šele leta 1929 in sicer v Budimpešti, na Trgu herojev. 
Še nekaj Zalovih znamenitih del: konjeniški kip grofa Andrássyja, kipi Ferencza Deáka, Róze Laborfalvy, Lujza Blaha in drugi.
György Zala, eden največjih madžarskih in evropskih kiparjev je umrl 31. julija 1937. Pokopan je na pokopališču Kerepesi v Budimpešti. Njegov nagrobni spomenik je postavil Miklós Ligeti, obnovili pa so ga prebivalci njegovega rojstnega mesta oziroma Madžari iz Prekmurja ter županija zala leta 1999.

 

 


Copyright MSNSOL 2008 | lkmo@siol.net

Naspäť na obsah | Späť na hlavné menu